Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si pentru a analiza traficul nostru. Va rugam sa alegeti daca sunteti de acord sa acceptati cookie-uri de pe site-ul nostru.
+40.744.493.610 bioastromed@gmail.com Facebook

Astrologia - o forma de cunoastere a potentialului propriu

De cand lumea si pamantul, oamenii au manifestat o atractie irezistibila fata de tot ceea ce in mod direct nu putea fi studiat. Bineinteles ca atractia fata de astre in general si mai ales fata de utilizarea lor in divinatie in particular nu a facut exceptie.


Conform proverbului „de-ar sti omul ce-ar pati, dinainte s-ar pazi”, nevoia de a sti dinainte, de a avea informatii cu privire la viitor, nevoie care izvoraste din o alta nevoie tot la fel de imperioasa, si anume aceea de a fi confirmat si prin confirmare de a fi integrat in grupul de apartenenta, a dus la utilizarea astrologiei ca un precursor al psihologiei actuale. Adica, un sistem de configurare si interpretare a personalitatii umane si o tentativa de conturare si jalonare a comportamentelor viitoare, indirect, o forma de cunoastere a  viitorului.


Cum insa etapa de dezvoltare a omenirii careia ii corespund primele mentionari ale astrologiei este etapa instinctual – intuitiva, interpretarile astrologice erau bazate pe seama unor observatii amanuntite si pe utilizarea intuitiei care in acele vremuri functiona perfect fara sistemul de bruiaj constant crescator efectuat din partea ratiunii, asa cum observam in etapa actuala de dezvoltare.


Astazi insa, astrologia a devenit si ea produsul tehnicii si tehnologiilor de varf, supusa unor reguli si criterii clare, usor accesibila oricui fie prin intermediul manualelor de astrologie, fie prin intermediul  radio - televiziunii, telefoniei, computerelor, etc. Usor accesibila dar din ce in ce mai superficiala, mai generalizatoare, uitand  de particularitatea si unicitatea fiintei umane, si acestea venind insasi din cererea tot mai mare de informatie ale carei caracteristici esentiale sunt generate de comoditate, neresponsabilizare… sau altfel spus supunerea fata de ceea ce se numeste legea minimului de efort careia ii suntem tributari cu totii din ce in ce mai mult.


Vrem ca astrologia sa ne dea informatii conform carora tot ceea ce suntem este minunat iar tot ceea ce urmeaza sa ni se intample este perfect, informatii conform carora vom deveni, asta daca deja nu ni s-a confirmat ca suntem deja, frumosi, destepti, bogati, de succes, prosperi, cei mai buni, etc. Iar daca acest lucru nu se intampla atunci ne opunem, nu suntem de acord si poate cel mai grav incercam sa desfiintam obiectul neplacerilor noastre, acel ceva care ne scoate din comoditatea si confortul obtinut si ne semnaleaza ca este recomandat sa ne responsabilizam, sa depunem eforturi pentru a schimba ceea ce nu ne place in directia dorita.


Legea cererii si a ofertei a indepartat din ce in ce mai mult astrologia de radacinile sale, care ca la orice alta stiinta oculta, izvoraste din cunoasterea profunda a fiintei umane si mai ales din cunoasterea intuitiva a acesteia. Ca sa intelegem mai bine diferenta dintre informatia rationala si cea intuitiva trebuie sa realizam ca ratiunea este produsul formarii si modelarii fiintei umane in decursul vietii ca urmare a acumularilor informationale generalizatoare si sintetizatoare a generatiilor anterioare. Ea este supusa deformarilor provenite din procesele amintite mai sus si este un produs constient dar limitativ. Pe cand cunoasterea intuitiva este produsul formarii umanitatii de-a lungul intregii sale evolutii, atotcuprinzatoare. Este rodul activitatii inconstiente, depozitarul intregii noastre experiente constientizata sau nu, la care se mai adauga si legatura cu ceea ce generic numim inconstient colectiv. Metaforic, acest lucru poate fi exprimat prin diferenta inregistrata intre informatia retinuta ca urmare a lecturarii unei carti si insasi informatia globala a cartii care contine totul, cuvintele, paragrafele, virgulele, etc.


Si totusi, astrologia continua sa furnizeze informatii de calitate mai ales in cazul astrologilor cu pregatire eclectica, a celor care nu au pierdut contactul cu intuitia lor care ii ajuta sa citeasca cu o claritate uimitoare persoana,  personalitatea si evenimentele legate de ea. Insa la fel de real este si faptul ca fara o pregatire rationala temeinica, intuitia se poate dovedi adesea inutila deoarece, ratiunea are rolul hotarator in transmiterea informatiei, in comunicarea acesteia, putand deforma sau nu calitatea mesajului, scazand astfel sau nu gradul de utilitate a informatiei astrologice.


Practic, atunci cand vorbim despre astrologie vorbim despre o harta astrologica numita astrograma si in mod special de interpretarea  informatiilor codate in ea numita horoscop. Astrogramele si similar horoscoapele sunt functie de obiectivul vizat de cel care cere de mai multe tipuri. Cele mai cunoscute forme fiind cele de astrograma natala, karmica, previzionala sau relationala. Acestea corespund nevoilor trecute, prezente sau viitoare. Astfel harta natala ne informeaza despre planul intregii noastre vieti, despre misiunea propusa in aceasta viata si modalitati, alternative de efectuare a ei. Dar ne poate interesa, de pilda, si de ce am ales o astfel de misiune. In acest caz se apeleaza la astrograma karmica. Pentru informatii detaliate privind alternativele de viitor se efectueaza o harta previzionala, iar pentru cei care doresc sa afle mai multe despre relatiile interumane, se apeleaza la cea relationala. Alaturi de aceste elemente fundamentale, e baza astrologiei exista o multitudine de elemente secundare concretizate in harti specifice care raspund fiecare scopului, obiectivului propus. Se apeleaza astfel la astrologia  lunara, orara, electorala, financiara, medicala, etc.


Concluzionand, putem spune ca astrologia:

♦ este o stiinta  straveche de cunoastere a omului si a actiunilor  si interactiunilor sale,
♦ este bazata pe utilizarea informatiei de natura intuitiva transmisa rational,
♦ nu rezolva probleme existentiale dar poate crea mediul favorabil schimbarii de atitudine si indirect rezolvarii lor,
♦ are rolul de a constientiza si responsabiliza atat pe astrolog cat si pe cel care este beneficiarul informatiilor astrologice,
♦ citirea informatiilor astrologice trebuie sa urmareasca intotdeauna un scop,
♦ neutilizarea informatiei astrologice odata primita atrage consecinte pe masura,
♦ indubitabil calitatea informatiei astrologice depinde de pregatirea superior calitativa a astrologului care o furnizeaza.